Restriktiivinen keuhkosairaus
Lue lisää restriktiivisen keuhkosairauden oireista ja hoitovaihtoehdoista.
Mikä restriktiviinen keuhkosairaus on?
Rintakehän seinämä on erittäin tärkeä mekaaniselle hengitystoiminnalle. Se koostuu luista (kylkiluut, selkäranka ja rintalasta), hengityslihaksista ja hermoista, jotka yhdistävät keskushermoston hengityslihaksiin. Restriktiivistä keuhkosairautta sairastavilla potilailla hengitys on yleensä rajoittunut. Myös pitkäaikainen hengitysvajaus on mahdollinen. Yleisimmät hengitysvajausta aiheuttavat restriktiiviset keuhkosairaudet ovat torakoplastia, skolioosi ja kyfoskolioosi.
Hengitysvajauksen oireita restriktiivistä keuhkosairautta sairastavilla:
- hengenahdistus (hengästyminen rasituksessa)
- ortopnea (hengenahdistus pitkällään maatessa)
- perifeerinen turvotus (säärien tai nilkkojen turvotus)
- toistuvat rintakehän infektiot
- aamupäänsärky
- väsymys
- heikko unenlaatu
- ruokahaluttomuus.
Miksi restriktiivisen keuhkosairauden hoito on tärkeää?
Siksi, että restriktiivinen keuhkosairaus vaikuttaa luita, hengityslihaksia ja hermoja ympäröivään alueeseen eikä potilas välttämättä jaksa hengittää ilman apua. On selvää, että jos ei pysty hengittämään kunnolla päivisin, ei jaksa tehdä monia tavanomaisia askareita. Jos taas ei pysty hengittämään kunnolla öisin, elimistö ei pysty ylläpitämään keskeisiä elintoimintoja ja latautumaan seuraavaa päivää varten.
Ventilaatiohoito on tärkeää aloittaa, jos lääkäri tai terveyspalvelujen tuottaja on arvioinut sen soveltuvaksi hoitomuodoksi. Restriktiivisen hengityssairauden aiheuttamien hengitys- ja uniongelmien hoitaminen voi parantaa elämänlaatua merkittävästi. Ventilaatiohoito parantaa hengityksen laatua ja olo tuntuu terveemmältä.
Restriktiivisen keuhkosairauden hoitomuodot
ResMed on kehittänyt hoitolaitteita ja ventilaattoreita restriktiivisten keuhkosairauksien hoitoon. Ne auttavat voimaan paremmin päivällä, nukkumaan paremmin yöllä ja nauttimaan elämästä.
Ventilaatiohoidon on tarkoitus tukea hengityselimistöä, jotta hengitys ei ole niin työlästä. Ventilaatiohoitoa voidaan antaa invasiivisesti tai noninvasiivisesti.
Jatka tarkastelua
Mitä on noninvasiivinen ja invasiivinen ventilaatiohoito?
Lue, miten noninvasiivinen (NIV) tai invasiivinen ventilaatio (IV) auttaa hengittämään paremmin.
Hengityselinsairaudet
Tutustu muihin hengityselinsairauksiin, joita ovat esimerkiksi obesiteetti-hypoventilaatiosyndrooma, neuromuskulaarisairaudet ja restriktiiviset keuhkosairaudet, sekä niiden koti- tai sairaalahoidossa käytettävään invasiiviseen tai noninvasiiviseen ventilaatiohoitoon.
Mitä tapahtuu normaalissa hengityksessä?
Jotta saisi käsityksen siitä, mikä kaikki voi vaikuttaa siihen, että pystyy hengittämään kunnolla, on hyvä tietää, millaista normaali hengittäminen on.