Kuorsauksen hoitovaihtoehdot
ResMedin valikoimaan kuuluu ratkaisuja sekä kuorsaajille, joilla ei ole uniapneaa että kuorsaajille, joilla on uniapnea. Ratkaisuja on lievästä ja keskivaikeaa obstruktiivista uniapneaa sairastavien lisäksi sen vaikeampia muotoja sairastaville potilaille.
Kuorsaajat, joilla ei ole uniapneaa
Potilaasi kuuluu tähän ryhmään, jos hänet on testattu uniapnean varalta ja hänen apnea-hypopnea-indeksinsä (AHI) on alle 5. Jos et tiedä potilaan AHI-lukemaa, suosittelemme, että teet hänelle unitutkimuksen tai annat hänelle lähetteen unitutkimukseen. Potilaan uniapnean ymmärtäminen auttaa sinua valitsemaan siihen parhaan mahdollisen hoitomuodon.
Me ResMedillä uskomme, että tehokkain hoitomuoto kuorsaukseen on yksilöllisesti valmistettu uniapneakisko, kuten esim. Narval CC. 1 Nämä usein eri nimityksin tunnetut kojeet – kuorsauksenestolaite, intraoraali koje, hammaskoje, hammaskisko ja uniapneakisko – pitävät nukkuessa alaleukaa asennossa, joka vähentää hengitysteiden painumista kasaan ja laajentaa kielen takaista aluetta, ehkäisten siten apneaa ja kuorsausta.
Kuorsaako potilaasi nenän kautta? Siinä tapauksessa kiskoja ei suositella, sillä ne eivät ratkaise potilaasi ongelmaa.
Kuorsaajat, joilla on lievä tai keskivaikea uniapnea
Jos potilaasi AHI-lukema on 5–30, ResMed tarjoaa sekä Narval-uniapneakiskoja että täyden valikoiman CPAP-hoitomuotoja. Uniapneakiskojen on kliinisesti osoitettu olevan hyvä vaihtoehto CPAP-hoidolle lievässä ja keskivaikeassa obstruktiivisessa uniapneassa.3,4,5 Potilaiden on helpompi hyväksyä kiskot, eivätkä he keskeytä hoitoa yhtä suurella todennäköisyydellä.4 Säännöllisessä käytössä uniapneakiskot laskevat AHI-tasoa lähes yhtä tehokkaasti kuin CPAP-hoito.6
Kuorsaajat, joilla on vaikea uniapnea
Jos potilaasi AHI-taso on yli 30, PAP-hoito on epäilemättä ensisijainen hänelle suosittelemasi hoitomuoto. PAP-hoitoja on erilaisia:
- APAP (Automatic Positive Airway Pressure)
- CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)
- Kaksoispainehoito
ResMedillä on laaja valikoima maskeja, laitteita ja lisävarusteita, jotka tekevät PAP-hoidosta mahdollisimman miellyttävää ja vähän häiritsevää.
Joillakin potilailla on vaikeuksia sopeutua CPAP-hoitoon. Jos hoidon noudattaminen on ongelma, voit mahdollisesti suositella uniapneakiskoa. Lajissaan suurimman monitasoisen tutkimuksen mukaan Narval CC:tä käyttävien vaikeaa obstruktiivista uniapneaa sairastavien henkilöiden AHI-taso laski 50 %:lla aivan yhtä todennäköisesti, kuin sitä käyttävien lievää tai keskivaikeaa obstruktiivista uniapneaa sairastavien henkilöiden. 1
Muita hoitomuotoja kuorsauksen lopettamiseksi ovat esimerkiksi leikkaus ja radiotaajuushoito.
Narval CC -uniapneakiskon kliiniset tulokset: ORCADES-tutkimus
Narval CC MRD:n tehokkuuden ja vaatimustenmukaisuuden arviointi: tämä on ORCADES-tutkimuksen tarkoitus. ORCADES on suurin monikeskustutkimus potilaille, joilla on obstruktiivinen uniapnea-hypopnoea-oireyhtymä (OSAHS) ja joita hoidetaan mittatilaustyönä tehdyllä MRD:llä. Käynnissä oleva tutkimus seuraa 369 potilasta viiden vuoden ajanjakson aikana.1 158 potilaalla – 43% tutkimuksen osallistujista – on vaikea OSAHS (AHI> 30).
Lisätietoja hoitovaihtoehdoista
OSA:n hoitovaihtoehdot
ResMedillä on laaja valikoima obstruktiivisen uniapnean hoitotuotteita kuten CPAP-, APAP ja kaksoispainelaitteet ja hammaskiskot.
Sentraalisen uniapnean hoitovaihtoehdot
Adaptiivinen servoventilaatio (ASV)* on sopiva valinta useimpien monimutkaisempien potilaiden hoitamiseen.
Hoidon seuranta
ResMed Air Solutions -sarjaan kuuluva AirView-sovellus tarjoaa mahdollisuuden edistyksellisiin hoitoa koskeviin näkemyksiin ja aivan uudenlaisen mahdollisuuden hoitoratkaisuihin myös etänä.
Viitteet:
* ASV therapy is contraindicated in patients with chronic, symptomatic heart failure (NYHA 2-4) with reduced left ventricular ejection fraction (LVEF ≤ 45%) and moderate to severe predominant central sleep apnoea.
- Vecchierini MF & al. A custom-made mandibular repositioning device for obstructive sleep apnoea-hypopnoea syndrome: the ORCADES study. Sleep Med. 2016 Mar;19:131-40. doi: 10.1016.
- Lim et al. Oral appliances for OSA. Cochrane Database of Systematic Reviews 2009, Issue 3.
- Practice Parameters for the Treatment of Snoring and Obstructive Sleep Apnea with Oral Appliances: An Update for 2005, AASM report, Sleep 2006;29(2): 240-243, US Guidelines.
- Non-CPAP therapies in obstructive sleep apnoea, ERS task force. Eur Respir J. 2011 May;37(5):1000-28, Systematic Review. Recommendations (European).
- B. Fleury et al. OSAHS treatment with mandibular advancement oral appliance. Rev Mal Respir. 2010 Oct;27 Suppl 3:S146-56. Systematic Review. Recommendations (France).
- Vanderveken OM. Objective measurement of compliance during oral appliance therapy for sleep-disordered breathing. Thorax. 2013 Jan;68(1):91-6.